Toelichting 4 elementen en de Verbinding met de 5 basisbehoeften

Aan de basis van lichaam en geest staan de 4 elementen waaruit we bestaan, aarde, water, vuur en lucht. Het 5e element ether bestaat voor mij uiteindelijk uit de geestelijke toestand waarin we ons bevinden en waarin we ons verbonden kunnen voelen met anderen en de wereld om ons heen.
Deze elementen kunnen in verschillende toestanden bestaan en het leven zowel geven als verwoesten.

Vuur:
In al zijn verschijningsvormen levert dit element een belangrijke bijdrage aan ons voortbestaan. Als de zon er niet was zou er niets kunnen groeien, maar alleen zonder in evenwicht te zijn met de andere elementen zou het alles verschroeien en kunnen we ook niet overleven. Zonder daglicht en warmte functioneert ons lichaam niet. Door te bewegen en voedsel te verteren verbranden we de voedingsstoffen die we binnen hebben gekregen. De basisbehoeften voeding met warmte en begrenzing, het waarschuwt om niet te dichtbij te komen, zijn van toepassing.

Aarde:
Is het basiselement wat het meest tastbaar is.  We staan met beide voeten op de grond, noemen dat ook wel geaard, nuchter. De aarde zorgt voor het voortbrengen van voedsel, de vruchtbaarheid bepaalt of we genoeg te eten hebben. We voeden ons met wat de aarde voortbrengt en bij een tekort sterven we. Aarde kan ook verwoestend zijn als we denken aan natuurrampen. Aarde is verbonden met de basisbehoeften voeding, maar kan ook bescherming bieden en kan ons letterlijk een plaats geven op deze aarde.

Lucht:
Zonder lucht kunnen we niet overleven, de kwaliteit en samenstelling van de lucht is van grote invloed op onze gezondheid en ons welbevinden.
Lucht geeft ook de ruimte aan de mens om te kunnen leven. Via de ademhaling kunnen we ook de processen in ons lichaam zowel positief als negatief beïnvloeden (o.m. bij hyperventilatie). De basisbehoefte plaats innemen, vrij kunnen ademen is hier van toepassing.


Water:
We bestaan voornamelijk uit water en water is een noodzakelijke voorwaarde om te overleven. Water is levensreddend, maar kan ook een verwoestend element zijn, maar tevens  een element waaraan we plezier kunnen beleven. In water kun je, door je te laten drijven, je minder zwaar en gedragen voelen. Het kan dus dragend, steunend zijn, in de baarmoeder worden we ook omgeven door vloeistof en werkt het ook beschermend, het heeft ook een functie bij de voeding, de allereerste voeding die we krijgen als baby is de moedermelk. 


<< Terug